середа, 23 вересня 2020 р.

РОЛЬ І ЗАВДАННЯ ВИКЛАДАЧІВ ТА СТУДЕНТІВ ДНІПРОВСЬКОГО БАЗОВОГО МЕДИЧНОГО КОЛЕДЖУ ЩОДО ПРОФІЛАКТИКИ ЗАХВОРЮВАНЬ НА COVID-19

 

Ігор Шарун, Раїса Семенко

(Дніпро, Комунальний вищий навчальний заклад «Дніпровський базовий медичний коледж» Дніпропетровської обласної ради»)

РОЛЬ І ЗАВДАННЯ ВИКЛАДАЧІВ ТА СТУДЕНТІВ ДНІПРОВСЬКОГО БАЗОВОГО МЕДИЧНОГО КОЛЕДЖУ ЩОДО ПРОФІЛАКТИКИ ЗАХВОРЮВАНЬ НА COVID-19

Анотація. У статті розглядаються питання захисту здоров`я викладачів та студентів Дніпровського базового медичного коледжу під час карантину, проведення санітарно-освітньої роботи серед населення.

Ключові слова. Пандемія, обсервація, самоізоляція, карантин, заходи захисту здоров`я людей, здоровий спосіб життя.

Для правильного розуміння ситуації в країні, пов`язаної з інфекційною небезпечною хворобою COVID-19 та введенням  карантину, кожний громадянин повинен чітко знати основні поняття та терміни.

Термін «пандемія» означає поширення нового захворювання в світових масштабах. Пандемія коронавірусної хвороби – це розповсюдження світом небезпечної інфекційної хвороби COVID-19, що спричинена збудником SARS-CoV-2, спалах якої розпочався у грудні 2019 року у м. Ухань, Хубей, КНР, та визнаний ВООЗ пандемією 11 березня 2020 року, оскільки людство зіткнулося зі збудником хвороби, який є абсолютно незрозумілим та не вписувався в жодні описані вірусологами межі, тому що він має ряд особливостей, а саме: високу контагіозність (заразність), досить високу летальність та можливість реінфекції або хронізації [1].

Обсервація – це комплекс обмежувальних і протиепідемічних заходів, спрямованих на локалізацію та ліквідацію вогнища інфекційних захворювань, який передбачає здійснення посиленого медичного спостереження; заборону ввезення/вивезення людей або майна з зони зараження; проведення екстреної профілактики; проведення часткових ізоляційно-обмежувальних і протиепідемічних заходів [1].

Самоізоляція – перебування особи, стосовно якої є обґрунтовані підстави щодо ризику інфікування або поширення нею інфекційної хвороби, у визначеному нею місці (приміщенні), з метою дотримання протиепідемічних заходів на основі зобов’язання особи [1].

Карантин – це адміністративні та медико-санітарні заходи, що застосовуються для запобігання поширенню особливо небезпечних інфекційних хвороб [1].

У медичному ракурсі карантинні заходи, в першу чергу, передбачають уповільнення захворюваності шляхом розосередження, ізолювання та дистанціювання хворих від здорового населення, з метою зниження швидкості поширення хвороби та кількості хворих за певний проміжок часу. Ці заходи спрямовані на запобігання виникнення надзвичайної ситуації у системі охорони здоров’я, коли кількість хворих може перевищити резерви медичних ресурсів та медичного персоналу, та яких може не вистачити для надання своєчасної кваліфікованої медичної допомоги при одночасній великій кількості захворілих [3,4].

Карантин на всій території України був введений Постановою КМУ № 211 від 11.03.2020 року. Усі запровадженні урядом та МОЗ України заходи були спрямовані на захист та збереження здоров’я українців, оскільки відповідно до Основного Закону – Конституції України – людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність й безпека є найвищою соціальною цінністю суспільства [2]. Також, не варто забувати про моральну складову обсервації і самоізоляції, оскільки кожна людина має обов’язки перед суспільством. У контексті морального боргу людини перед суспільством, під час дії карантину, обсервація і самоізоляція – це складні, але вкрай необхідні заходи для забезпечення збереження здоров’я і життя близьких і оточуючих людей [2].

З деякими пом’якшеннями карантинні заходи діють і по теперішній час, проте прийняті під час карантину обмежувальні заходи викликали у більшості українців обурення та протиріччя, оскільки все те, що пересічні громадяни сприймали як належне, раптом стало неможливим. Підвищений рівень індивідуалізації під час жорсткого карантину й життя у «дистанційному режимі» спровокували у більшості суспільства виникнення масової тривоги та страху перед майбутнім, водночас деяка частина населення дозволяла та надалі дозволяє собі взагалі ігнорувати карантинні заходи [5].

Щодня ЗМІ інформують населення України про зміни в ситуації захворюваністю вірусом COVID-19: кількість захворілих, вилікуваних, померлих. На щастя, м. Дніпро знаходиться в «зеленій зоні», але це не дає права дніпрянам нехтувати санітарно-гігієнічними та протиепідемічними заходами.

На жаль, медична та правова обізнаність населення перебуває на невисокому рівні. Тому школярі сприймають карантин як додаткові канікули, громадяни похилого віку дозволяють собі виходити на вулицю без нагальної потреби, багато дніпрян не користуються масками у транспорті та на вулиці, не дезінфікують руки, не дотримуються соціальної дистанції до оточуючих.

Зрозуміло, що насамперед здійснювати профілактичні заходи належить медичним працівникам, але не стоять і осторонь викладачі та студенти Дніпровського базового медичного коледжу. У період карантину, коли навчання здійснювалось у дистанційному режимі, під час спілкування зі студентами в ZOOM, Viber, телефонному режимі викладачі постійно проводили бесіди, надавали консультації щодо поведінки у карантинний період, вчили інформувати оточуючих. Особлива увага приділялась випускникам фельдшерського та медсестринського відділень, яким належало незабаром поповнити ряди медичної спільноти, оскільки визначалась їх роль у профілактиці коронавірусної інфекції.

У теперішній час, коли навчання студентів проходить очно, у коледжі дотримуються усіх вимог, щоб перешкодити появі захворілих: усі працюють у масках, які регулярно змінюють, суворо дотримуються правил особистої гігієни.

На заняттях викладачі неодноразово нагадують студентам, що їх завдання – бути світочами пропагування здорового способу життя, який є невід’ємною частиною профілактичних заходів у боротьбі з коронавірусною інфекцією. Також, керівництво коледжу разом із викладацьким складом регулярно проводить санітарно-освітню роботу серед студентів та населення, де наголошують, що при спілкуванні з пацієнтами, родичами, оточуючими людьми необхідно:

• дотримуватись елементарних правил особистої гігієни;

• утримувати в чистоті житлові та навчальні приміщення;

• відмовитись від шкідливих звичок, залежності від гаджетів;

• уникати стресових ситуацій;

• правильно харчуватись;

• дотримуватись режиму навчання та відпочинку;

• підбирати індивідуально-фізичні навантаження,

оскільки означені заходи є запорукою успішної боротьби з важким лихом – COVID-19.

Отже, викладачі, студенти Дніпровського базового медичного коледжу, а також керівництво закладу роблять свій вагомий внесок у загальну справу під час дії карантину для найскорішого приближення дня перемоги над всесвітньою бідою, і вірять, що незабаром усі українці не будуть ховати свої усмішки за маскою.

ДЖЕРЕЛА ТА ЛІТЕРАТУРА:

1.      Закон України від 06.04.2000 року №1645-III «Про захист населення від інфекційних хвороб» (у редакції від 23.05.2020 року), інтернет-ресурс: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1645-14.

2.      Конституція України, інтернет-ресурс: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%D0%B2%D1%80#Text.

3.      Постанова КМУ № 211 від 11.03.2020 року «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», інтернет-ресурс: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/211-2020-%D0%BF#Text.

4.      Роз’яснення департаменту комунікацій Секретаріату Кабінету Міністрів України від  04 квітня 2020 року щодо обмежувальних заходів на період карантину, інтернет-ресурс: https://www.kmu.gov.ua/news/rozyasnennya-shchodo-novih-obmezhuvalnih-zahodiv-na-period-karantinu.

5.      Спільнота «Психологічна підтримка», інтернет-ресурс: https://bit/ly/2ZvUhXg.

 

 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар