четвер, 24 вересня 2020 р.

СУЧАСНІ АСПЕКТИ ВИХОВНОЇ РОБОТИ ЯК СКЛАДОВОЇ ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ (З ДОСВІДУ РОБОТИ ЗАСТУПНИКА ДИРЕКТОРА З ВИХОВНОЇ РОБОТИ)

 Любов Коник

(м. Нікополь, Комунальний вищий навчальний заклад

«Нікопольський медичний коледж»

Дніпропетровської обласної ради»)

 СУЧАСНІ АСПЕКТИ ВИХОВНОЇ РОБОТИ ЯК СКЛАДОВОЇ ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ

 (З ДОСВІДУ РОБОТИ ЗАСТУПНИКА ДИРЕКТОРА З ВИХОВНОЇ РОБОТИ)


Автор статті ділиться здобутками, напрацюваннями по роботі зі студентським самоврядуванням у коледжі. Подається модель і  завдання органів студентського самоврядування, досвід по роботі з громадськими організаціями, організацією відпочинку  і дозвілля студентів.

Ключові слова: самоврядування, студентська рада, громадянська позиція.



Самоврядування студентів у вітчизняній педагогіці має давні традиції. С Т. Шацький, А. С. Макаренко, І. П. Іванов, В. Ф. Шаталов та багато інших педагогів не лише показали можливості самоврядування, а й успішно реалізували його у своїй практиці. У нашому коледжі є в цьому плані певні здобутки., напрацювання, традиції.

Слід зазначити, що студентське самоврядування за підтримки адміністрації – це дієвий механізм, що забезпечує усвідомлення молоддю важливих соціальних процесів не тільки у ВНЗ, а й на рівні регіону та держави.

Студентська рада «Нікопольського фахового медичного коледжу» являє собою самостійну діяльність окремої команди студентів, яка відображає інтереси і бажання всього студентства навчального закладу [1, с. 40, п. 1], керуючись законом «Про вищу освіту», «Положенням про студентське самоврядування».

Студенти ВНЗ повинні мати чітке уявлення про мету та завдання діяльності органів студентського самоврядування, про структуру самоврядування закладу, в якому навчаються та про стратегію його роботи., щоб залучити якомога більше активістів, мати підтримку та довіру серед студентства та сприяти поширенню студентського руху .

На початку кожного навчального року бажано проводити інформаційні лекції про студентське самоврядування для студентів 1-го курсу, організовувати круглі столи, семінари, які б дозволили з ясувати питання, які цікавлять молодь, долучити до сучасних акцій, розглянути пропозиції, попрацювати з активістами.

Для навчання студентського активу, правильного планування роботи студентської ради у вересні провели конференція «Студентське самоврядування у ВНЗ» Взяли участь у регіональній студентській конференції «Роль органів студентського самоврядування в формуванні активної громадянської позиції та національної свідомості молоді». Представники від студентської ради відвідали тренінг Дмитра Геращенка «Як реалізувати свою ідею? Від ідеї до успішного проекту» і поділилися враженнями і новими пропозиціями зі студентами.

Дуже важливо, хто буде студентським ватажком. Кандидати на посаду голови студентської ради подають свої передвиборчі програми, знайомлять з ними студентів.

Участь у студентському самоврядуванні дає змогу виявити потенційних лідерів, виробити в них навички управлінської та організаторської роботи, сформувати майбутню еліту нації. Без вирішення проблем студентського самоврядування неможливо досягти європейської якості освіти і підготувати конкурентоспроможних фахівців.

В коледжі створена і діє така модель студентського самоврядування:

- студентська рада коледжу;

- студентська рада гуртожитку.

Рада збирається не менше 2-х разів на місяць, обговорює і вирішує питання діяльності коледжу.

Основні завдання органів студентського самоврядування [ 1, ст. 40, п. 5.]:

• забезпечення і захист прав та інтересів студентів, зокрема стосовно організації навчального процесу;

• забезпечення виконання студентами своїх обов'язків;

• сприяння навчальній, науковій та творчій діяльності студентів;

• сприяння створенню відповідних умов для проживання і відпочинку студентів;

• сприяння діяльності студентських гуртків, товариств, об'єднань, клубів за інтересами;

• організація співробітництва зі студентами інших вищих навчальних закладів і молодіжними організаціями;

• участь у вирішенні питань міжнародного обміну студентами;

• сприяння проведенню серед студентів соціологічних досліджень.

Органи студентського самоврядування:

- приймають акти, що регламентують їхню організацію та діяльність;

- розпоряджаються коштами та іншим майном, що перебувають на балансі та банківських рахунках органів студентського самоврядування;

За погодженням з органом студентського самоврядування приймається рішення про [2, ст. 3]:

- відрахування студентів з ВНЗ та їх поновлення на навчання;

- переведення осіб, які навчаються за державним замовленням, на навчання за контрактом за рахунок коштів фізичних (юридичних) осіб;

- переведення осіб, які навчаються в коледжі за рахунок коштів фізичних (юридичних) осіб, на навчання за державним замовленням;

- поселення осіб, які навчаються, у гуртожиток і виселення їх із гуртожитку;

- затвердження правил внутрішнього розпорядку ВНЗ в частині, що стосується студентів;

- призначення стипендій;

- участь органів студентського самоврядування у реалізації спільних проектів.

Сучасна молодь стала більш прагматичною і самостійною у своїх діях. Вона більше покладається на власні сили та можливості, а не на державу чи будь-кого іншого у вирішенні власних проблем. Студенти на добровільних засадах беруть участь у різних громадських проектах.

В коледжі діє волонтерська група. Беремо участь у благодійних акції на допомогу онкохворим дітям, бійцям , які захищають країну на сході України.

Вже стало традицією до Дня Святого Миколая влаштовувати свято для дітей з малозабезпечених родин, дітей – сиріт, дітей з неблагополучних родин.

В цьому році в акції взяли участь всі студенти коледжу. Відвідали школу для дітей з обмеженими можливостями, були в дитячому відділенні лікарні, в дитячому санаторії.

Студентство - це особлива складова суспільства, яка повинна стимулювати утвердженню правового громадянського суспільства в Україні, духовного та фізичного розвитку студентів, виховання у них патріотизму. Співпрацюємо з громадськими організаціями міста «Червоний Хрест», «Древо життя» «Союз Чорнобиль», з волонтерською організацією «Платон», з молодіжною організацією «Активна молодь Нікополя».

Пріоритетний напрямок виховання студентської молоді - патріотичне виховання. Це повага до національних традицій, історичних і культурних цінностей, до державного устрою, гімну і прапору України, до європейських цінностей.

За останні десятиліття економічного успіху досягають ті держави, які приділяють підвищену увагу молоді. Саме тому стратегічні переваги будуть у тих держав, які зуміють ефективно використовувати людський інтелектуальний потенціал. В коледжі створена команда «знатоків «Ліга Гіппократа», яка бере участь у змаганнях між ВНЗ міста у грі «Що ? Де ? Коли?». Капітан команди – голова студради коледжу. У цьому сезоні приз «Золоту сову» отримала команда нашого закладу

Студентська рада коледжу пропагує здоровий спосіб життя, заняття спортом, запобігання вчиненню студентами правопорушень, вживанню ними алкоголю, наркотиків, палінню тощо. Організовує і проводить різноманітні культурні заходи: «Оглядини», «Студент року», розважальні програми до свят, фестиваль СТЕМ - фест».

Студентська рада гуртожитку організовує відпочинок і дозвілля студентів у гуртожитку, забезпечення, зберігання і підтримки в належному стані приміщень; чергування студентів; змагання за зразкові кімнати, створення умов для самостійної підготовки студентів. Залучає студентів до трудової діяльності по прибиранню території коледжу, участі у міських акціях.

Беручи участь у діяльності органів студентського самоврядування, студентам доводиться вирішувати низку неординарних ситуацій; приймати термінові та правильні рішення, від яких залежить успіх певного завдання; бути добре поінформованими зі станом справ не тільки у своєму навчальному закладі, а й в країні, світі.

Тому й не дивно, що велика частина сьогочасних вдалих політиків та підприємців у минулому були організаторами молоді.

Список використаної джерел та літератури:

1. Закон України «Про вищу освіту» від 01.07.2014 №1556 – 7 ст.40 «Студентське самоврядування».

2. «Положення про студентське самоврядування в Нікопольському медичному коледжі».

 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар