пʼятниця, 18 вересня 2020 р.

НАРОДНІ ТРАДИЦІЇ ЯК ЧИННИК ВИХОВАННЯ МОРАЛЬНИХ ЯКОСТЕЙ СТУДЕНТІВ

Ніна Григорівна Михайличенко

(м. Кременчук, Кременчуцький медичний фаховий коледж імені В.І.Литвиненка)

НАРОДНІ ТРАДИЦІЇ

ЯК ЧИННИК ВИХОВАННЯ МОРАЛЬНИХ ЯКОСТЕЙ СТУДЕНТІВ

Анотація. У статті розглядається механізм виховання сучасної молоді в умовах дотримання народних традицій, форми та засоби національного виховання. Розкривається роль народних обрядів, звичаїв у формуванні загальнолюдських моральних цінностей. Підтверджується думка, що традиції є важливим чинником творення національної свідомості, патріотизму, єдності з минулим у сучасної молоді.

Український народ має багату культуру, важливу частину якої становлять моральні цінності, надбані багатьма поколіннями. Українські звичаї, обряди та фольклор формують нашу життєву мудрість і вливають на спосіб життя.

Відродження України є неможливим без пробудження національної свідомості українського народу, насамперед молоді. Зарадити справі може створення такої системи народної освіти, яка б виховувала національно свідомих громадян України. Наші предки залишили нам неоціненну духовну спадщину і ми, як педагоги, маємо її зберегти, примножити та передати наступним поколінням.

Василь Сухомлинський говорив, що вихователь є творцем людської душі, плугатарем, сіячем. Якщо йому не вдалося посіяти справді людське насіння щастя, то в душі може утвердитися інша святиня. Він називав традиції «живим, вічним джерелом педагогічної мудрості, зосередженням духовного життя народу» [2].

Думку про важливість народних традицій у вихованні молоді підтверджують у своїх дослідженнях  Володимир Супруненко[1] та Ірина Торопова[3].

Одним із основних напрямків національно-виховної діяльності студентів гуртожитку є національно-патріотичне виховання, яке включає в себе виховання любові до рідної землі та її історії.

У своїй роботі я використовую різні форми й методи роботи в залежності від теми виховного заходу, змісту навчального матеріалу, індивідуальних особливостей студентів, стилю й умови роботи. Широко використовую бесіди й лекції, диспути й обговорення рефератів, підготовлених студентами, години спілкування. Було проведено такі бесіди: «Земля – наше багатство», «Смак хліба – смак життя», «Шануй працю оточуючих тебе людей», «Твори добро». Основна мета цих заходів – виховання у студентів любові до рідної землі, бережливого ставлення до хліба, пошани до батьків та праці інших людей.

Активно беруть участь студенти і в масових виховних заходах. Фольклорні свята «Сім’я та родина обрядовість», «Андріївські вечорниці», «Ой, радуйся, земле» дали змогу студентам відтворити різні народні звичаї та обряди. Такі свята студенти сприймають щиро і з великим захопленням.

Години спілкування «Дівоча краса – довга коса», «Поряд із сучасним –  минуле», «Вечорниці – традиційна форма дозвілля молоді» стали нагодою для студентів висловити власну думку з приводу організації дозвілля молоді минулих часів та сьогодення.

Нехтування ж традиціями свого народу може призвести до втрати  почуття національної свідомості й патріотизму, нівелювати прагнення до самовираження й  самовдосконалення. Тому у вихованні молоді потрібно спиратися на народні традиції, звичаї та обряди, спонукати студентів до свідомого регулювання своєї поведінки, що відповідала б народному духу та українській ментальності.

Список літератури:

1.    Супруненко В.П. Народини. Витоки нації: символи, вірування, звичаї та побут українців/В.П. Супруненко//Запоріжжя: Берегиня, 1993. – 136 с.

2.    Сухомлинський В. О. Серце віддаю дітям/В. О. Сухомлинський// К.: Освіта, 1991. – 432с.

3.    Торопова І. А. Ідея народності у вихованні/І. А. Торопова//К:. Рідна школа. – №3. – 2004. – С.66-67.

 

  

Немає коментарів:

Дописати коментар