середа, 23 вересня 2020 р.

ВИКОРИСТАННЯ ІНТЕРНЕТ РЕСУРСІВ ДЛЯ ОРГАНІЗАЦІЇ ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ

 

Віталіна Власенко

(м. Дніпро, Дніпровський фаховий педагогічний коледж

комунального закладу вищої освіти

«Дніпровської академії неперервної освіти»

Дніпропетровської обласної ради»)

ВИКОРИСТАННЯ ІНТЕРНЕТ РЕСУРСІВ ДЛЯ ОРГАНІЗАЦІЇ ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ

Анотація. В статті розкриваються основні переваги та недоліки платформ для дистанційного навчання Zoom та Google Classroom. Надано рекомендації для організації яких форм навчальної роботи вони можуть бути використані.

Ключові слова. дистанційне навчання, Zoom, Google Classroom.

Реалії сучасного світу вносять великі корективи в систему освіти. На даний момент є досить актуальною тема вибору методів і способів навчання в умовах адаптивного карантину. Враховуючи рекомендації Міністерства охорони здоров’я важливо створити умови для здобувачів освіти, щоб вони мали вільний доступ до навчальних матеріалів. Саме тому впровадження дистанційного навчання, опанування цифрових технологій, вирішення технічних проблем та переведення навчального матеріалу в онлайн – є головною засадою розвитку освіти в умовах пандемії. Як визначено в наказі Міністерства освіти і науки України від 25.04.2013 № 466 «Про затвердження Положення про дистанційне навчання», дистанційне навчання — це індивідуалізований процес набуття знань, умінь, навичок і способів пізнавальної діяльності людини, який відбувається в основному за опосередкованої взаємодії віддалених один від одного учасників навчального процесу у спеціалізованому середовищі, яке функціонує на базі сучасних психолого-педагогічних та інформаційно-комунікаційних технологій [1, с. 2].

 Важливо проаналізувати ефективність технологій, використаних під час дистанційного навчання на карантині, зокрема й для того, щоб продовжити використовувати деякі з них для змішаного навчання, електронної підтримки очних занять тощо. Для цього потрібно визначити практики та технології, які підтвердили свою успішність, і застосовувати їх надалі [2, с. 17]. Найбільш актуальними в наш час є наступні платформи для дистанційного навчання: Zoom (zoom.us/download) — сервіс для проведення відеоконференцій; Google Classroom (https://classroom.google. com) — це сервіс, що дозволяє організувати онлайн-навчання, використовуючи відео-, текстову та графічну інформацію [2, с. 23]. Дослідивши дані платформи для дистанційного навчання, визначено їх переваги та недоліки в таблиці 1.

 

 

Табл. 1 – Переваги та недоліки платформ для дистанційного навчання

Назва платформи

Переваги

Недоліки

Zoom

-               дана платформа є повністю безкоштовною;

-               дає можливість проводити відео-конференції з великою кількістю слухачів (до 100 учасників);

-               зрозумілий та зручний інтерфейс;

-               можливість демонстрації екрану;

-               відео-запис конференції;

-               ідентифікація студентів;

-               можливість ведення чату;

-можливість проведення конференції тривалістю лише 40 хвилин;

Google Classroom

-               можливість підключення до навчання всієї групи;

-               можливість надання доступу здобувачам освіти до навчальних матеріалів;

-               можливість прикріплення текстових матеріалів, відео, презентацій тощо;

-               змога створювати власні тести;

-               перегляд та контроль виконаних завдань;

-               можливість коментування;

-               автоматично оцінює виконані тестові завдання;

-               можливість створення та запису відеозустрічей;

-               можливість встановлювати строки здачі завдань.

-                відсутність змоги контролювати хід виконання студентами завдань;

-                проблема ідентифікації;

 

Враховуючи вище перераховані переваги та недоліки наведених платформ для дистанційного навчання, можливо виділити доцільність їх використання при різних формах роботи. Зручність використання платформи Zoom полягає в наступному: проведення лекційних та семінарських занять в режимі онлайн з можливістю залучення всієї академічної групи, організація контрольного опитування, проведення групових та індивідуальних консультацій. Що стосується платформи Google Classroom її доречно використовувати для розміщення нового навчального матеріалу, для проведення тестувань та розміщення практичних робіт та їхнього збору.

Зараз в умовах адаптивного карантину рекомендовані очна, змішана та дистанційна форми навчання. З метою їх реалізації закладам вищої освіти необхідно дослідити та проаналізувати технічні можливості забезпечення безперервності навчального процесу, впровадити додаткові заняття для студентів та курсів для педагогічних працівників, щоб ознайомити їх з платформами, що доцільно використовувати для змішаної та дистанційної форм навчання. 

Список використаних джерел та літератури

1. Наказ від 25.04.2013 № 466 «Про затвердження Положення про дистанційне навчання» [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0703-13#Text

2. А. Лотоцька, О. Пасічник Організація дистанційного навчання в школі. Методичні рекомендації.   ГО «Смарт освіта», 2020. 71с.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар