четвер, 24 вересня 2020 р.

Викладання дисциплін профессійно-практичної підготовки в майстернях та на виробництві

 

Євгенія Шевченко

(м. Дніпро, Дніпровський коледж залізничного

 транспорту та транспортної інфраструктури)

 

Викладання дисциплін профессійно-практичної підготовки в майстернях та на виробництві

Здобуття студентами основ знань, необхідних в майбутній професії. Формування професійних умінь і навичок. Розвиток технічної творчості через нестандартні форми під час навчальних практик в майстернях та на виробництві.

Державний вищий навчальний заклад «Дніпровський коледж залізничного транспорту та транспортної інфраструктури» - один з старіших навчальних закладів нашої країни. Початок його біографії відноситься до 1902 року. На сьогоднішній день «Дніпровський коледж залізничного транспорту та транспортної інфраструктури» веде підготовку молодших спеціалістів.

В коледжі обладнано учбові кабінети і аудиторії, спеціалізовані лабораторії та навчальні майстерні, що укомплектовані обладнанням для забезпечення освітнього процесу, проведення практик та практичних занять.

Головне завдання циклової комісії «Монтаж, обслуговування, ремонт автоматизованих систем керування рухом на залізничному транспорті» - є підготовка студентів до майбутньої трудової діяльності. З одного боку - це здобуття студентами основ знань, необхідних в майбутній професії, з іншого боку – формування професійних умінь і навичок а також розвиток технічної творчості через нестандартні форми під час навчальних практик в майстернях.

В майстерні №2 циклової комісії «Монтаж, обслуговування, ремонт автоматизованих систем керування рухом на залізничному транспорті» створено умови, які забезпечують майбутньому фахівцеві практичну підготовку під час проходження електромонтажних практик на 2 та 3 курсах.

До проведення електромонтажної практики на 2 курсі, студенти вивчають спеціальні дисципліни: «Електричні вимірювання», «Основи автоматики», «Монтаж, обслуговування та ремонт і діагностика пристроїв СЦБ» та приймають участь у засіданні школи молодого залізничника, на яких стають професійно дорослими і включаються в участь у заходи циклової комісії «Монтаж, обслуговування, ремонт автоматизованих систем керування рухом на залізничному транспорті». На всіх заходах присутні представники з залізниці та ветерани. Для практики розроблена наскрізна програма її виконання [1]. Практичні роботи виконуються згідно технологічних карт на діючому обладнанні. Обов’язково перед виконанням кожної роботи проводиться інструктаж з техніки безпеки та охорони праці. Робота по темі «Перевірка електричних і часових характеристик реле» проводиться на виробництві.

До проведення електромонтажної практики на 3 курсі також розроблена програма практики [2], всі роботи виконуються на діючому обладнанні, робота по темі «Вивчення конструкції релейних стативів, кабельростів. Закріплення полок встановлення реле і блоків їх скріплення та монтаж» проводиться на виробництві.

Викладачі вміло використовують новітні інформаційні технології та методики викладання. Кожний вид робіт, що виконують студенти, підкріплене відеоматеріалами, на яких вони мають змогу наочно передивитись порядок виконання робі.

На цій базі студенти виконують комплекс робіт, закріплюють теоретичні знання і набувають необхідних знань з обраної спеціальності. Кожен студент за весь період практики має можливість опанувати всіма діями, які йому належіть виконувати в професійній діяльності, а матеріально-виробнича база циклової комісії «Монтаж, обслуговування, ремонт автоматизованих систем керування рухом на залізничному транспорті» є хорошим об'єктом для придбання міцних практичних навиків. Найбільш керованою формою практичного навчання є навчальна практика, яка зазвичай проводиться в майстерні №2, і дозволяє послідовно підтримувати певний режим діяльності студентів, а опанування трудовими операціями здійснювати в результаті доцільної системи вправ під контролем викладачів циклової комісії.

Наприкінці практики студенти складають екзамен на робочу професію, та в рамках школи молодого залізничника щорічно проводиться конкурс на кращого фахівця.

Відеопрезентація до доповіді додається.

 

Список використаних джерел

1.      Наскрізна програма практики спеціальності 273 Залізничний транспорт освітньої програми «Монтаж, обслуговування та ремонт автоматизованих систем керування рухом на залізничному транспорті », ДКЗТТІ, 2019р.

2.      Навчальна програма практики «Електромонтажна практика в майстернях», ДКЗТТІ, 2019р.

 

 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар